Tuesday 12 January 2021

PKPB kembali

Bermula hari ini, Pematuhan Kawalan Pergerakan Bersyarat dikenakan kali ke-2 (Negeri Perak) dan kali ke-3 secara keseluruhan sepanjang penguatkuasaan PKP dilaksanakan semenjak bulan Mac 2020.

Kadar kes di Malaysia adakalanya menaik dan menurun. Kadar kes jangkitan dan sembuh adalah tidak stabil. Satu ketika dulu, kadar kes jangkitan telah menurun ke satu digit. Namun, asbab kelalaian dengan Pematuhan SOP yang telah ditetapkan oleh KKM menjadikan kes terkini mencecah ke angka 5 digit.

Situasi ini menjadi kegusaran semua pihak. Namun, agak pelik juga apabila kegusaran yang dinyatakan di kebanyakan media sosial tidak seiring dengan tingkah laku atau perbuatan manusia / orang yang berpusu-pusu ditempat awam tanpa mematuhi SOP yang telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan.

Ramai yang berada dipersekitaran berisiko tanpa memakai penutup hidung dan mulut, tidak mematuhi penjarakan fizikal dan masih ada bersentuhan serta bersalaman antara satu sama lain.

Justeru itu, marilah kita menjadi warga yang bertanggungjawab kepada negara Kita. Bersama berganding bahu mencegah penularan pandemik covid-19 ini dengan dengan mengamalkan gaya hidup norma baharu.

#kitajagadiridankeluargasendiri
#civid19